V-am povestit zilele trecute, experiența celor 4 zile de conferință Startery 2015, din Sofia. Vă împărtășesc mai jos câteva rânduri despre experiența pitch-ului final din ultima zi, ce ne-a adus acasă câștigători ai conferinței. În final, câteva concluzii și idei ce le-am luat în bagaj, în urma celor 5 zile de Startery.

Vineri, 13 noiembrie 2015 – Pitch DayIMG_6387 2

Vineri, 13. Și emoții.

Oricât de vitează mă dau, sunt o fire tare emotivă, cu atât mai mult cu cât e vorba de ceva la care țin foarte mult (par example, la licență nu am avut emoții). Ți-aș vorbi o zi și-o noapte de IDZC, dar cumva, îmi era teamă să nu dezamăgesc. Presiunea era mare, lumea îmi scria, mă încuraja, eu nu voiam să dau greș.

De dimineață, m-am trezit, mi-am luat rochița roșie (cu roșu, noi, fetele, nu dăm greș niciodată), am dat un contur la ochi, mi-am pus toculețe și cu un bagaj de încredere, am coborât. Urma să mergem împreună la Biblioteca Națională, pentru pitch.

Eram 10 finaliști cu 10 super proiecte (și nu vă mint), niște oameni foarte faini și foarte determinați să își ducă ideile la bun sfârșit. S-a comunicat ordinea. Eram a 3a.

În juriu, oameni serioși, frumos îmbrăcați, cu zâmbete încurajatoare și curioase, dornici să vadă ce s-a pregătit pentru ei. Juriul era format din:12246662_886839148091021_8044675912572141978_n

  • Simon Kaluža (Managing Director, SAP Europa Centrală și de Est),
  • Norbert Kunz (CEO @Social Impact),
  • Kevin Aspregen (Președinte Universitatea Bulgaro-Americană (AUBG)),
  • Stanislav Nikolaev (Venture Partner @Empower Capital Fund),
  • Anna-Marie Vilamovska (Consilier de Stat pe Inovație și Sănătate în Administrația Prezidențială a Bulgariei),
  • Alexey Lazarov (Editor @Ziarul Capital).

“Am dat tot ce am putut. Ce o fi, o fi.”

Am mers în față și am uitat de emoții. Vocea a mai tremurat un pic, dar n-am băgat-o în seamă. Trebuie să recunosc, I was good. Și mi s-a transmis asta din toate direcțiile. Nu îmi place să mă laud și fug de cultul personalității, însă foarte multă lume a venit după eveniment să îmi spună că am avut un pitch foarte bun. Pregătit, repetat și spus din inimă. Morala: pregătirea temeinică duce la rezultate bune. 

Am dat chiar tot și oricare ar fi fost rezultatul, eu plecam mulțumită: făcusem un pitch bun. Și erau multe alte proiecte bune și toți meritau să fie câștigători, iar eu eram fericită indiferent de ce urma să se întâmple. După pitch, i-am scris Oanei: “Am dat tot ce am putut. Ce o fi, o fi”.

“Partners? What partners? aa.. you mean .. aa.. my colleagues, in the team?”
IMG_6323

După primele 5 pitch-uri, s-a luat pauză. Norbert (CEO Social Impact) a venit să mă felicite iar unul din membrii juriului, Kevin, (Președinte al Universității Bulgaro Americane) a venit să mă întrebe dacă nu caut investitori și dacă partenerii mei sunt de încredere (“Partners? What partners? aa.. you mean .. aa.. my colleagues, in the team?”). Erau discuții pentru care nu eram nicicum pregătită.

2 săptămâni în Berlin și Câștigători ai primei ediții Startery 2015, competiție internațională pentru start-up-uri sociale
din Europa Centrală și de Est

Anunțarea celor 2 câștigători ai juriului a fost cireașa de pe tort. Nu de multe ori în viață ajungi să simți așa o andrenalină și o bucurie. Urma să petrec 2 săptămâni în Berlin alături de alți antreprenori sociali și primeam titlul de Câștigător al primei ediții Startery 2015, competiție internațională pentru start-up-uri sociale din Europa Centrală și de Est.

Cum “ONGul pe care l-am fondat” devine “my social start-up”

Până la Startery, am vorbit despre “ONGul pe care l-am fondat”. După Startery, mi-am dat seama că ce fac eu e ceva mai mult de atât. Și în ultima zi, adunați în cerc, le-am spus tuturor12244467_10153215459383597_1829160316039307867_o-2 că plec acasă și recunosc cu mult curaj că nu am doar un ONG, ci am un social start-up, deci sunt un antreprenor social, dornic să aducă o schimbare. Nu mă gândisem niciodată la asta. Am zis-o cu voce tare și a sunat tare bine “yes, I am a social entrepreneur”.
În câteva cuvinte, Startery a însemnat 9 țări, 27 participanți, 16 coaches & mentori, cu expertiză în diverse arii: vânzări, comunicare, product design, IT. Oameni din top management, project manageri sau simpli angajați uitându-se curioși pe la colțuri să îi vadă pe ambițioșii antreprenori veniți din toată zona post comunistă a Europei de Est, o parte cu idei, o parte deja start-up-uri, implementate sau în fază incipientă, deja recunoscute sau abia acum descoperite.

Trebuie să recunosc că nu știam nimic despre SAP, credeam că e vorba de o companie de IT și treburi plictisitoare de programare. Însă nu! e vorba despre o companie cu puternice valori morale și principii de lucru, cu oameni tare faini, grozav de dornici să te ajute și să contribuie la antreprenoriatul de orice fel, de a dezvolta proiecte și soluții pentru un trai mai bun. Chapeau! De Social Impact, nici nu mai zic. Au fost peste așteptări, dar de ei vă mai zic.


“Pentru mine, Startery nu a fost despre validarea unei idei. Nu știu dacă primul om care și-a donat ziua a fost în 1700, 1800, pe vreme de război sau în zilele noastre. Pentru mine, Startery a fost despre validarea unui întreg concept, un mecanism pus pe picioare doar cu voluntari, cu idei și ambiții noi în piață, cu dorința de a contribui acolo unde este nevoie. Pentru mine, Startery a fost despre a-mi dori să pot face mai mult. Startery a fost promisiunea de a mări comunitatea celor care vor să aducă mai multă valoare zilelor de naștere, prin Sărbătoriți, Donatori, ONGuri și nu în ultimul rând, voluntari în echipă.
Startery m-a învățat cum să fac mai bine și mi-a dat curaj. “

 

 

IMG_6389

 

 

Te încurajez și pe tine să aplici la Startery până în 11 septembrie aici. Garantez o experiență grozavă! Găsești mai jos și ale mele 5 minute de glorie. 

———————

Dacă vrei să te alături celor care scriu pentru noi sau vrei să ne ajuți cu extinderea proiectului, trimite-ne un mail la ramona@imidaruiesc-ziuacadou.ro. Pentru că suntem responsabili la joburile din timpul zilei,  nu promitem răspunsuri instant, dar în maxim 24 ore. 

Pe Ramona Bilic o găsiți aici